Egyre több szó esik az inverteres klíma készülékekről, de valójában mit is takar ez az elnevezés, és miért jobb egy inverteres klíma a hagyományos klíma berendezéseknél? Az alábbiakban röviden ismertetjük az inverteres klíma működését, előnyeit.

Az inverteres klíma ezzel szemben folyamatosan szabályoz, mindig épp akkora teljesítménnyel dolgozik a kompresszor, amekkorával szükséges. Az inverteres klíma tehát állandó hőmérsékletet biztosít, az általunk beállított értéknek megfelelően, anélkül, hogy energiafogyasztása ingadozna.

Az inverteres klíma előnyei:

Mivel nincsen állandó ki/bekapcsolás, kisebb az energiafelhasználás. Rendkívül csendes a működése, hiszen a hagyományos klímákkal ellentétben az inverteres klíma készülékeknek nem kell „felpörögnie”, és mivel nincs hirtelen nagy áramfelvétel, a gyengébb villamos hálózatokhoz is telepíthető. Egy inverteres klíma készülék ezen kívül 40-50%-kal kevesebb energiát igényel, így jelentős költségeket takaríthat meg vele a villanyszámlán.

Az inverteres klíma működése

Míg a hagyományos, on-off klímák esetében a kompresszor akkor kapcsol be, amikor a szoba hőmérséklete meghaladja az általunk kívánt hőfokot, a korszerű inverteres berendezések lényegében folytonosan optimális teljesítményen üzemelnek. Mindezt úgy érik el, hogy a beltéri egységben lévő inverteres érzékelő monitorozza a helyiség hőmérsékletét és folyamatosan összehasonlítja a távirányítón beállított értékkel. Az Európai Unióban 2013-ban betiltották az on-off rendszerű berendezések forgalmazását, így ma már kizárólag inverteres klímák kaphatók.

Miért éri meg inverteres klímára váltani?

  • Precíz hőmérséklet-beállítás hőingadozás nélkül (a készülék folyamatosan tartja a beállított hőfokot)
  • Csendes működés (nincs állandó ki-be kapcsolás, így a zajszint lényegesen csökken)
  • Energiatakarékos és környezetbarát (akár 40-50%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint elavult társaik)
  • Nem keletkezik hideg légáram (a kifújt levegő hőmérséklete lényegesen kellemesebb)
  • Évről évre csökkenő bekerülési költségek (a technikai innovációknak köszönhetően az inverteres klímák egyre olcsóbbá válnak)
  • Hosszabb élettartam (a folyamatos működés kevésbé megterhelő a készüléknek)

Mire érdemes figyelni klímavásárlásnál?

A legtöbben érthető módon az új klíma árát tekintik a legfontosabbnak, ugyanakkor nem árt más szempontokat is figyelembe venni. Célszerű már a vásárlás előtt pontosan felmérni az igényeinket: hány helyiséget szeretnénk hűteni és azok milyen méretűek? Egy átlagos nagyságú nappaliba szükség lehet egy 3,5 W-os készülékre, míg egy kisebb hálószobába a 2,5 W-os is elegendő lehet. Sokan az esetleges magas áramszámla miatt ódzkodnak a légkondicionáló beszerelésétől. Számukra jó hír lehet, hogy a korszerű inverteres klímák fogyasztása igen kedvező.

Ha igazán pénztárcabarát megoldásra vágyunk, válasszuk a legjobb energiaosztályú inverteres klímát! A hipermarketek kínálatában rengeteg kedvező árú, ám bizonytalan minőségű légkondival találkozhatunk. Ha valóban tartós, üzembiztos és garanciális termékre vágyunk, maradjunk a bizonyított márkáknál! Egy Samsung, Mitsubishi vagy LG klíma akár évtizedeken át gondoskodik otthonunk tökéletes hőmérsékletéről!

Fel