Egyéb

Életveszélyes a klíma az irodában?

Rögtön megnyugtatok mindenkit: szó sincs arról, hogy a klíma életveszélyes! Sőt! A manapság olyan jellemző klimatikus viszonyok megváltozása miatt szinte elképzelhetetlen, hogy az irodai munkakörülmények ideálisak legyenek klímaberendezések nélkül. Ám a légkondicionálók történetében nem volt ez mindig így. Akadtak időszakok, amikor kifejezetten veszélyes volt a klíma – hol ezért, hol azért.

Kis adalék – klímatörténelmi részlet

Anno, az első, 1902-ben üzembe helyezett elektromos légkondicionálók kifejezetten veszélyesek voltak, ugyanis a hűtőközeg mérgező, robbanásveszélyes és/vagy gyúlékony is lehetett. Aztán jöttek a biztonságosabb, úgynevezett alacsony nyomású hűtőközegek, és 1920-ban Thomas Midgley-nek köszönhetően megismerkedhettünk a Freon gázzal – ez már valóban veszélytelen volt. Ám kiderült, hogy egyes freonvegyületek nagymértékben környezetszennyezőek, így be is tiltották ezeket.

Irodai komfort – az ész megáll, ha…

Komfortérzetünket, ezzel munkabírásunkat abszolúte befolyásolja, milyen a helyiség hőmérséklete. Természetesen ez egyénenként eltérő lehet, és ha többen dolgoznak az irodában, nem könnyű egyességre jutni… A lényeg azonban, hogy senki nem tudja kihozni magából a maximumot ha fázik, vagy éppenséggel csorog a víz a hátán. A kreatív gondolkodás legnagyobb ellenségei a túl meleg vagy túl hideg közeg.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az ügyfeleket pokolian meleg iroda vagy a légkondicionáló által kellemesre hűtött tárgyalóhelyiség várja. Főleg, ha eleve felforrósodott hangulatra számíthatunk…

Törvényi szabályozás – klíma nélkül lehetetlen?

Irányadó és betartandó a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes kormányrendelet, mely pontosan leszabályozza a helyiségek, terek hőmérsékletét. Szellemi munka esetében az iroda hőmérséklete 21-24°C között megfelelő. Ülőmunkát tekintve ez fél méterre, álló munka esetén egy méterre vonatkozik a padlótól mérve. A helyiség maximális hőmérséklete nem lehet több 31°C-nál, ami lássuk be, nem kevés… Jó tudni, hogy a szervezetünk leginkább azt a hőmérséklet-különbséget tolerálja, mely nem nagyobb a kinti hőmérséklethez képest 8-10°C-nál.

Hogy ezt munkaadóként betarthassuk, meg kell felelni bizonyos feltételeknek. Ezen feltételek egyike a helyiség előírt hőmérsékleti tartománya különböző esetekben – ezeket bizony klímaberendezés nélkül nehéz lenne.

A leggyakrabban használt irodai klímaberendezések

A klíma adott helyiség nagyságától, illetve a szabad helyet és a kívánatos funkciókat tekintve választandó ki. A legjavallottabbak az inverteres split klímák, melyek hűtenek és fűtenek is, és bár kül- és beltéri egységgel rendelkeznek, de nagyobb teljesítménnyel és csendesen dolgoznak.

Az egyik legjobb megoldás irodai klíma tekintetében a mennyezeti kazettás vagy légcsatornázható fan coil klíma. Kiváló nagy légterű irodák esetében. Beszerelhető az állmennyezetbe, így esztétikailag tökéletes választás, és nem vesz el hasznos helyet.

Az osztott, oldalfali split klíma is ideális légkondicionáló – praktikusan variálható. A mennyezet alá az oldalfalra is szerelhető, számtalan funkciót láthat el.

A mobilklímák előnye, hogy nincs külön kül- és beltéri rész, egy berendezés látja el az összes klímafunkciót. Könnyen szerelhető, áttelepíthető. Ide tartoznak a mobilklímák/oszlopklímák (padlón álló egység) családja. Hátrányuk, hogy jóval alacsonyabb a hatásfokuk és hangosabbak. Lássuk be, a zaj az irodában nem a legjobb munkatárs, viszont egy műemlék jellegű épületben is elhelyezhetőek, hiszen nincs megbontva az épületek frontja.

Mielőtt az irodai klímaberendezés a kosárba kerül, javasolt, hogy egyeztessen velünk a klíma webáruház elérhetőségein. Így biztosan az a légkondicionáló kerül az irodába, mely az ott dolgozók teljes megelégedésére szabályozza majd a helyiség hőmérsékletét.  Fontos, hogy akár már 100.000 ft -ért is vásárolhat klímaberendezést, melyhez 3 év garancia is jár! Érdemes körülnézni akciós klímatermékeink között is!