Mennyit fogyaszt a klíma?

Tényleg sokba kerül fenntartani egy légkondicionáló berendezést? Mi is az az EER /COP és SEER/ SCOP!

Sokszor halljuk, hogy klíma használatával a havi villanyszámla akár 10-15.000-Ft-al is megnőhet a nyári hónapokban. Fontos tudni, hogy a klíma nem annyi energiát vesz fel a hálózatból, amekkora a teljesítménye, tehát egy 2,6 kW-os készülék teljesítményfelvétele nem 2600 Watt, hanem annál jelentősen kevesebb.
A mai modern készülékek, az inverteres vezérlésnek köszönhetően, „A”, „A+”, „A++”, „A+++” energiaosztályba sorolhatóak. Működését tekintve az inverteres klímagép a szoba előre beállított hőmérsékletéhez igazodik,
és a hűtéshez vagy fűtéshez szükséges teljesítmény alapján emeli a teljesítményt. – A hagyományos klíma ezzel szemben ki / bekapcsolta magát, ha üzemelt, teljes erővel működött. Ezek a berendezések „B”, „C”, „D” energiaosztályúak voltak.
Az inverteres klíma készülékekkel átlagosan 25% energia-megtakarítás érhető el.  Amíg egy állandó fordulatú 2,6 kW klíma teljesítményfelvétele márkától függetlenül átlagosan 1 000 Watt volt, addig egy szintén 2,6 kW-os inverteres klíma teljesítményfelvétele 200-1 400 Watt óránként. Látható, hogy ha nincs nagy igénybevétel, akkor az inverteres klíma fogyasztása minimális.

Az inverteres klímák további előnyei: csendesebben működik, hosszabb az élettartama, és alacsonyabb külső hőmérsékletig használható fűtésre.

EER /COP kontra SEER/ SCOP

A klímaberendezések energia-hatékonysági jósági fokát azzal tudjuk jellemezni, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési , illetve hőszivattyús berendezések esetén mennyi fűtési energiát lehet nyerni. A kivett teljesítmény és a befektetett teljesítmény hányadosa ad meg egy az adott készülékre jellemző értéket.

2013 január 1. előtt könnyebb volt kiszámolni ezt egyszerű osztással fix értékekkel , addig a hűtést az EER , a fűtést a COP értékkel jellemezték . Ezek jellemzően 2,5 és 4 közötti értékek voltak , amik alapján besorolták a készülékeket . Ez egy fix értékkel számított hányados volt , mint például egy gépkocsi fogyasztása 100 km/órás állandó sebességnél .

2013 január 1. után a fix értékeket felváltották a szezonális és lokális értékekkel kiigazított számított módszer. A szezonális értéknél figyelembe vettek hidegebb és melegebb napokat is , lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából és ez alapján egy bonyolult számítási logika alapján jön ki a klíma berendezésre jellemző érték. 2014 január 1. után tilos behozni az Európai Unió területére olyan készüléket amelynek a szezonális hűtési hatékonysági foka (SEER) 6 kW-os készülék hűtőteljesítményig ,nem éri el minimum az SEER 4,6 , a 6 kW-os készülék hűtőteljesítmény felett a minimum SEER 4,3 értéket.

Fűtési üzemmódban a COP tényezőt a szezonális fűtési hatékonysági fok , az SCOP váltotta fel. Nem hozható be olyan készülék amelynek a szezonális fűtési hatékonysági foka (SCOP) 12 kW-os készülék fűtőteljesítményig ,nem éri el a SCOP a minimum 3,8 értéket.

Készülék energiaosztály besorolások az SEER érték alapján :

A+++ :SEER >= 8,5

A++ : 6,1 <= SEER < 8,5

A+ : 5,6 <= SEER < 6,1

A : 5,1 <= SEER < 5,6

B : 4,6 <= SEER < 5,1

C : 4,1 <= SEER < 4,6

D : 3,6 <= SEER < 4,1

E : 3,1 <= SEER < 3,6

Készülék energiaosztály besorolások az SCOP érték alapján :

A+++ :SSOP >= 5,1

A++ : 4,6 <= SCOP < 5,1

A+ : 4,0 <= SCOP < 4,6

A : 3,4 <= SCOP < 4,0

B : 3,1 <= SCOP < 3,4

C : 2,8 <= SCOP < 3,1

D : 2,5 <= SCOP < 2,8

E : 2,2 <= SCOP < 2,5