Télen kedvező áron fűt, nyáron remekül hűt, mi az?

Sokan ódzkodnak attól, hogy fűtésre is klímát használjanak – elsősorban anyagi megfontolásokból. Kár, pedig a klímák zöme nem csak hűtésre képes, hanem kemény telek hidegeivel is képes megbirkózni. Ha megfelelőek a feltételek (modern klímaberendezés, jó épületszigetelés, H tarifás áram), a felületfűtő és egyéb fűtési módszereknél gazdaságosabb, kényelmesebb, ideálisabb is lehet. Nem csak rásegítő, hanem teljes fűtés esetén is. 

Azt se felejtsük ki, hogy a klíma tisztíthatja és páramentesítheti a helyiségek levegőjét.

Kezdjük az elején – áramdíjszabások

Hazánkban az egyetemes lakossági áramszolgáltatás több kedvezményes tarifájú lehetőséget kínál. 

Lakossági áramszolgáltatási módozatok

 • A1 áramtarifa
  Zömében ezt használjuk – éjjel-nappal folyamatos egy zónaidős áram ugyanazon díjjal számolva. 
 • A2 áramtarifa
  Két zónaidő – csúcsidő 7-23 óráig, völgyidőszak 23-7 óráig, illetve hét vége. 
  Ha hét végén és éjjel járatjuk csúcsra elektronikai készülékeinket, ekkor fogyasztunk többet, ez a tarifa ajánlott.
 • B áramtarifa
  Vezérelt áram, alias: éjszakai áram. Külön mérő szükséges hozzá, mivel (tőlünk független), közvetlenül az elektromos hálózatra kapcsolt vezérelt csatlakozási pontja van. Csúcsidőszakon kívül működik, napi maximum 8 órán át. 
 • Geo áramtarifa
  Hőszivattyús rendszerek áramellátására kérhető, egész évben használható, de napi 2×2 órára kikapcsol – a csúcsra járatott áramfogyasztási órákban. 
 • A H tarifás áram 
  Fűtési időszakban, azaz október 15-től április 15-ig használható. A megújuló energiaforrásokból (például napenergia) táplálkozó fűtőberendezésekre igényelhető, például a hőszivattyúként működő minőségi inverteres klímákra. Igazán kedvező áramtarifa, rendelet írja elő, hogy a díja nem haladhatja túl a B tarifás áramét. 

A 2010-ben megszületett H tarifás áram klímára történő igénylésének feltétele a megfelelő SCOP értékekekkel bíró klímaberendezés. A korszerű, gazdaságos hűtő-fűtő klíma a felvett energia sokszorosát adja vissza fűtőenergiaként. Más fűtőrendszereknél a felvett és a leadott energia mértéke jellemzően megegyezik egymással, illetve az energia egy része még el is veszik. 

A jó SCOP/COP mellett a H tarifa meglétéhez egyéb műszaki feltételek (megfelelő áramhálózat, biztosítékszekrény) szükségesek.  

H tarifás áram bekötéséhez keressük fel a területileg illetékes áramszolgáltatót, náluk elérhető a kitöltendő igénylőlap. Az igényléshez be kell nyújtanunk a csatlakoztatni kívánt klímaberendezések adatlapját.

Jó tudni, hogy a beszerelés nem mehet mutyiban, csak regisztrált, erre jogosultsággal rendelkező villanyszerelők végezhetik a H áram beszerelését!

Egyedi klíma árajánlat, klímaszerelés országosan

 • Ne feledd! Ha egyedi árajánlatot kérsz, lehet akár ÖTVENEZERREL KEVESEBB!
 • A klíma webáruház lapján található árkedvezmények az inverteres, mobil és split klíma mellett a klímaszerelés díjszabására is vonatkoznak! Kérj ajánlatot!
  Országos klímaszerelői hálózatunk profin, gyorsan beszereli a kiválasztott klímaberendezést.